Een dag bij Oma Sientje


Oma Sientje is een kleinschalige gastouderopvang met max. 3 kinderen in de leeftijd van 10 weken tot 4 jaar, en max 3 kinderen na school op een dag. Wij zijn sinds 1 augustus 2004 geopend. De opvang vindt plaats in een aparte woonruimte (huiskamer) van ons huis en we hebben een aparte ruimte voor de kinderen om te slapen.

Vanaf 7.30 uur zijn de kinderen welkom.

Om 9.30 uur eten we crackers met zuivelspread met komkommer/tomaat/wortel , water (met sinaasappel). Daarna gaan we naar buiten als het weer dit toelaat, anders maken we het binnen gezellig.

Om 11.30 uur lunchen we met z’n allen aan de tafel, bruin brood(soms zelfgebakken) met; pindakaas, halva jam, zuivelspread, kipfilet/ham met halfvolle melk.

De grotere kinderen mogen helpen de tafel te dekken. Na het eten gaan de kinderen naar bed, met de knuffel of speen.

Om 15.00 uur eten we fruit; druiven, appels, bananen, aardbeien, blauwe bessen, peren of meloen enz. 1,5 stuk fruit per kind. We drinken er fruitwater of water bij.

Om 16.00 uur eten we biscuitjes/koekjes met thee.

Het kan zijn dat we af en toe iets anders eten, bijvoorbeeld roerei tussen de middag, of tonijnsalade. Het kan ook zijn dat een ouder een keer iets lekkers meeneemt of dat we zelf iets lekkers maken,  of als het warm is buiten eten we een ijsje.

 

Als we naar buiten gaan we vaak naar Dorrepaal, de kinderboerderij Vreugd en Rust of naar de speeltuin op het Oosteinde. Is het lekker warm buiten, dan nemen we brood mee en gaan we picknicken! Het enige wat u elke dag mee hoeft te nemen, is een speentje of knuffel en schone kleding. Voor uw baby flesvoeding of borstvoeding en het flesje.

 

Het belangrijkste; Liefde, er is hier heel veel liefde voor de kinderen. Ik knuffel ze, hou ze vast als ze verdriet hebben. Ik luister naar ze er is aandacht voor wat ze nodig hebben, ik vertel ze dat ik het zo fijn vind dat ze bij me zijn.

 

Rust: net zo belangrijk. Ik zie rust in kinderen die zelf mogen bepalen wat en hoe ze spelen. Ze kunnen dan genoeg concentratie opbrengen en omdat ze spelen wat ze graag willen spelen, komt er een soort rust over de kinderen. Na zoveel jaar weet ik dat dat het beste is voor de kinderen. De tijd en ruimte krijgen om zelf te bepalen wat je doet. Het is goed voor de fantasie en creativiteit. Ik heb speelgoed dat vooral open speelgoed is, dit betekend: het kan van alles voorstellen, een cirkel van hout kan bijv, geld zijn of een taartje of een schat. Dit prikkelt de fantasie en zorgt voor uren speelplezier.

 

Deze opvang is zeer geschikt voor gevoelige kinderen die moeite hebben om zich veilig te voelen in een grote groep. Ik ben er namelijk altijd, dit is voor kinderen zeer prettig(ook voor de ouders)Er zijn op een dag maximaal 6 kinderen, ze leren elkaar goed kennen, wat ook de veiligheid ten goede komt. Het is hier rustig en gemoedelijk.

 

Ik ben altijd bij de kinderen, daarom is gastouderopvang zo fijn voor kinderen. Het enige nadeel is dat ik niet te vervangen ben, dus als ik ziek ben of bijv een begrafenis heb, kan ik niet werken. Het is daarom raadzaam om bijvoorbeeld opa/oma of iemand anders als achterwacht te hebben voor als ik ziek ben.